Tömörkény István - Így volt rendelve

március 22, 2013
Tömörkény István néhány novellájával már az egyetemen megismerkedtem, ezért is csaptam le erre a kis novelláskötetre, ami a helyi Lírában árválkodott (200 Ft! volt). Tömörkényt elhanyagolt írónak tartják, pl. Cserna-Szabó András is gyakran emlegeti az interjúiban, mint nagy novellista példaképet. A többséggel ellentétben én szeretem a novellákat, néha jobban is a nagy regényeknél, ezért is volt jó olvasni ezt a gyűjteményt (fel is függesztettem a kicsit butuska Jane Austen-es nyomozást...)
"Ködös alkony terigeti le a köpönyegét a pusztára, s Mihály időjövendölési célzatból kiballag a major elé, hogy az ég alján úszó ólmos föllegekből talán ki lehetne olvasni valamit a jövendő idők miként való járására nézve."
Novelláiban az Alföld, a paraszti életforma jelenik meg, amit szociografikus pontossággal mutat be. Egy más világ, ahol az emberek keveset beszélnek, az élet törékeny, a föld a legfőbb érték és az emberek hozzá vannak szokva, hogy lemondanak dolgokról.
A kis kötetben 1887-1915-ig írt novellái szerepelnek - a korábbiak főleg erről a paraszti életről (juhászok, kondások, kubikosok), később a katonaságot is beemeli a témái közé.  A legtöbb novella tragikusan végződik (főleg ezek a korábbiak), már előre sajnáltam a felbukkanó szereplőket...Ettől függetlenül jó volt olvasni - igazi ízes magyarsággal van megírva, régies formákat használ, de ezen is átsüt az irónia, a  humor, vagy épp a tragédiák komorsága.
"Hallgatnak. Miként kellene a gyermeknek megmondani, hogy de most már ennek a világnak vége van, jön az élet munkája, a kézből a könyv kimarad, s helyette a vasvilla nyele jön bele. Az iskola fehér fala a különféle táblákkal és térképekkel eltűnik, helyette az istálló falai következnek, amik magukba zárnak egy fiatal életet. Jézus, de borzasztó dolog a szegénység… Ilyenkor látszik meg nagyon."
Ajánlom azoknak, akik szeretik a régi magyar világról szóló történeteket!


5/5

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve: 1974
Oldalszám: 283
Ár: antikvár
Borító: 2/5

Novellái a MEK-ben
Életrajza

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.