Cserna-Szabó András - Mérgezett hajtűk

Egy hete olvastam el a szerző legújabb könyvét, és közben olvasgattam ezt a könyvecskét is. A Mérgezett hajtűkben eszmefuttatásokat találunk az ismert magyar íróinkról, de a kanonizációból kimaradtakra is felhívja a figyelmünket Cserna-Szabó.
Az esszék nagyon olvasmányosak, és élvezetesek - örültem, amikor felismertem az idézeteket, és tudtam miről van szó, viszont kedvet is kaptam jó néhány novellához, íróhoz is.
Jó néhány ismerős mondatra, gondolatra is bukkantam a könyvben, ami megjelent a Szíved helyén...-ben is. (pl.: Spinozáról Ctrl-C - Ctrl V, vagy a főzés szeretete is megjelent itt is).
Cserna-Szabó stílusát szokni kell, lehet hogy nem jön be mindenkinek a helyenként vulgáris stílusa, ám ez ésszel és humoros elbeszélőmóddal társul. Magyar szakosoknak kötelező ;)
Én szeretem:
5/5
"Vannak művek, melyek minden korban gyanúsak, kényelmetlenek és egy kicsit kellemetlenek maradnak az elitirodalmi gyomornak. Ezeket a könyveket gyanúsan sokan olvassák, kényelmetlenül szórakoztatóak, és kellemetlenül rólunk szólnak, nincs bennük elég szimbolika, tükör általi homályosság, metaforikus emelkedettség. A magas ízlés hol triviálisnak, hol trágárnak, hol pornográfnak, hol populárisnak bélyegzi, az alacsony olvasó meg olvassa őket, mert szerencsétlent hidegen hagyja, ahogy a szerzők elmulasztottak nyerseségükhöz valami elfogadható művészetelméleti indokot koholni, hogy, teszem azt, ők naturalisták vagy posztmodernek vagy akármicsodák – talán éppen azért, mert el voltak foglalva az írással. E művek közé tartozik például a Pantagruel, a Švejk vagy a Piszkos Fred, a kapitány, na és persze Boccacio nagy novellás könyve, a Dekameron, melyet nemhogy az elit, de még maga a szerzője is lesajnált."
Kiadó: Magvető
Kiadó Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 222
Ár: 2490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Cserna-Szabó Andrást eddig kivételes tehetségű, markáns hangú novellistaként ismerhette a közönség, e könyvében viszont mint esszéíró mutatkozik be. Negyvenkét fejezetben száguld végig a magyar és a világirodalom történetén, Rabelais-től Garacziig, s a rövid szövegekben igyekszik megragadni egy-egy életmű vagy alkotás lényegét, metafizikai középpontját. Olyan szerzőkre és művekre hívja föl a figyelmet, melyek kihullottak a kollektív irodalmi emlékezet hálóján, illetve ismert szerzők életművét világítja meg teljesen új szögből. Mindegyik szöveg olyan feszes és izgalmas, mintha egy igazi novellát olvasnánk; a szöveg kérlelhetetlenül halad előre, a végcél felé, mely nem más, mint elmondani, mit gondol Cserna-Szabó az irodalomról, filozófiáról és a világról. A Mérgezett hajtűkkel olyan olvasható mikro-irodalomtörténet született, mely a megidézett műveket is szóra bírja, az olvasót pedig olvasásra készteti. Ennél többről pedig író nem is álmodhat."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.