Charlotte Brontë - Shirley

A Brontë nővérek regényei közül már szinte mindegyiket olvastam, az elsőt még a mamámnál találtam - ez volt a Vilette/Henry Hastings kapitány, utána jött az Üvöltő szelek, a Jane Eyre, a könnyedebb Agnes Grey, A különös tanítvány, utoljára a Wildfell asszonyát olvastam majdnem egy éve.
"Első regénye, a Jane Eyre káprázatos sikere után otthona, Yorkshire jól ismert lápos, dombos, völgyes tájain, vadvirágos, hangás rétjein vonultatja fel újabb művének alakjait a szerző. Ott szövi-fonja, bonyolítja két párhuzamosan futó romantikus szerelem szálait. Mint életrajza írójának vallotta, a hősnő alakjában testvérhúgát, a sasmadarat, a csapongó, éles eszű, szertelen Emilyt, az Üvöltő szelek szerzőjét személyesítette meg, illetve azt a nőt, akivé válhatott volna, ha olyan szép és gazdag, mint Shirley. Merész lépés volt. Az angol irodalomban először alkotott a regényekből ismert bájos, szende, nőies női figura helyett bátor, eszes, határozott nőt, olyat, aki egyenrangú társa a férfinak, harcainak osztályosa. A másik leány, Caroline, nagyrészt önéletrajzi elemekből kel életre, boldogtalan szerelmében a maga gyötrelmeit, a brüsszeli lánynevelő intézetben átélt lelki kínjait vetíti elénk. Itt azonban minden jóra fordul, és a sok küszködés, bonyodalom után kedvelt hősei elnyerik szívük választottját. A regény 1849-ben jelent meg először."
Charlotte Brontë
Ez a könyv kicsit könnyedebb, tréfásabb hangnemű, mint a Jane Eyre. Viszont ami ott sem tetszett, az itt is visszatér, vagyis a túl mű párbeszédek, a szónokiasság, a sok monológ - bevallom a könyv végére már nagyon untam ezeket.

A téma viszont tetszett - a napóleoni háborúk idején az angol szövetkereskedők nem tudják exportálni az áruikat, nő a munkanélküliség, egyre több a kétségbeesett ember, akik az ellenségüknek tekintik az új gépeket (géprombolók). Az egyik főszereplőnk az antwerpeni Richard Moore családja adósságát akarja törleszteni, ezért telepszik le a Yorkshireben, ahol szövőüzemet működtet (vagy működtetne, ha nem lennének a fenti körülmények). Mr. Moore nővérével, Hortenseszel él együtt, és gyakran látogatja őket távoli unokatestvérük, az árva Caroline Helstone. Már a könyv elején látszódik, hogy a fiatalok vonzódnak egymáshoz, de Richard addig nem is gondolhat házasságra, amíg nem törleszti adósságát és nem üzemel hatékonyan a gyára.
A könyv címszereplője Shirley csak a történet negyedénél-közepénél bukkan fel, ő is árva, és nagy vagyont örökölt, övé a fieldheldi birtok, és rajta a szövőüzem is. Ahogy a fülszöveg is írja, nem egy hétköznapi lány - erős, független, és viselkedésével gyakran lepi meg a konzervatívabb ismerőseit. Shirley és Caroline igazi jó barátnők lesznek, egy szerelmi háromszög is kialakulni látszik, de Caroline önfeláldozó - szereti Robertet de látja, hogy Shirleyvel könnyebb élete lenne férfinak...

Ahogy írtam sok az elmélkedés, a monológ a szövegben - igaz érdekes témákról - a házasságról, a nők korabeli helyzetéről (amit nagyon haladó módon ír lesz az szerző:
"Tudtok nekik segíteni ebben? Tudtok nekik olyan munkát adni, amelyben megmutathatják és fejleszthetik képességeiket? Angol férfiak! Nézzétek szegény lányaitokat, mint sápadoznak körülöttetek, pusztulnak tüdővésztől, sorvadástól, vagy ami rosszabb: irigy, intrikus, szerencsétlen, savanyú vénlánnyá fajulnak, mert az élet pusztaság a számukra; vagy - ami mindennél rosszabb - annyira lealacsonyodnak, hogy illőnek aligha nevezhető kacérsággal és aljas mesterkedéssel igyekeznek házasság révén megszerezni azt a rangot és tekintélyt, melyet a társtalan élet megtagad tőlük. Apák! Nem tudtok változtatni ezen?"
De a humor is megjelenik, pl.:
"A sütemény fölötti siratóéneket Mrs. Gale hat tavaszt látott fia és örököse zengte a konyhában; bizton számított ugyanis a viszontlátásra, s keservesen bőgni kezdett, amikor anyja üres tálat tett le az asztalra."
A könyv végére beteljesül mindenkinek a sorsa, a háború végetér, a gyárak fellendülnek. Shirley és Caroline is szívüknek tetsző férfit választják és boldogan élnek, amíg meg nem halnak :)

4/5

Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 1984
Eredeti cím: Shirley
Oldalszám: 704
Ár: antikvár
Borító: 2/5

E-book

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.