Szerb Antal - Utas és holdvilág

Molyon többször 'szembejött' velem ez a regény, a 91%-os értékelés is arra biztatott, hogy ezt el kell olvasnom; végül hangoskönyvként ismerkedtem meg vele.

Mihály Olaszországban tölti nászútját Erzsivel. Megtudjuk, hogy Erzsit első házasságából 'csábította el' a férfi, és igazából még csak most ismerkednek egymással. Mihály elmeséli neki a kamaszkorát, és egész életére kiható barátságát a különc Ulpius testvérekkel - Évával, és Tamással.
A múltidézés miatt felmerül a férfiban, hogy mégsem kellett volna beleugrania ebbe a házasságba, át kell gondolnia az életét. A véletlen/a szerencse folytán elszakad az utazás során feleségétől, és több emberrel találkozik, akik így-úgy segítenek neki megértenie magát, és rájönni mit is akar kezdeni az életével.
Mihályt még mindig a kamaszkori vágyak tartják fogságban - nem tud "konvencionális" életet élni, megállapodni egy asszonynál (Erzsinél), inkább epekedik a fiatalkori szerelme, Ulpius Éva után.
Közben Erzsi sem esik kétségbe, tudja, hogy Mihály különc ember, ezért elutazik Párizsba, amíg kialakulnak a dolgok. Ő és a férje két ellentétes személyiség, Erzsi a jó kislány, a konvencionális élet mintapéldánya, épp ezért választotta Mihályt, mert ki akar törni ebből a szerepből. A párizsi kalandjai során viszont kiderül, hogy nem képes erre. Mihály végül ugyanerre a következtetésre jut - így igazából nem történt előrehaladás egyik szereplőnél sem.Én ezt a könyvet untam. Nem tudom a hangoskönyv mivolta miatt, és olvasva jobban megfogott-e volna, de nem hiszem. Untam Mihály szenvedését, hogy nem tudja felnőtt fejjel sem kitalálni mit akar - minek akar öngyilkos lenni, amikor élhetne boldogan is, ha kicsit megerőltetné magát? Az Ulpiusok is klinikai esetek voltak, nem tetszett ez a bohém(?) Éva, a spleenes Tamás sem.
Ami tetszett az Erzsi kalandja, az olasz helyek és szokások leírása...
Csalódtam ebben a könyvben :(

3/5


Hasznos linkek:
A könyv a mek-ben

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.