Neil Gaiman - Amerikai istenek (10. évfordulós bőv.k.)

június 28, 2012
Neil Gaiman 2001-ben futott be ezzel a könyvvel - olyan sikeres lett, hogy három műfaj díját is bezsebelte érte (Nebula és a Hugo - sci-fi, Bram Stoker - horror, Locus - fantasy). 2011-ben megjelent a tizedik évfordulós bővített kiadás, ami tartalmazza az elsőből kihúzott részeket, ezáltal 10-12000 szóval lett hosszabb. Ezt a bővített kiadást jelentette meg a könyvhétre az Agave Kiadó. A könyv előszavában Gaiman elmeséli, hogyan született meg az ötlet, hogy erről írjon, ill. interjút is olvashatunk vele :)
Az 1. magyar kiadás
Én még nem olvastam a korábbi kiadást, ezért újoncként vetettem bele magam Árnyék kalandjaiba.

Árnyék három év után szabadul a börtönből, hogy miért került oda az csak később derül ki.
 Okos, talpraesett férfi, nem akar mást csak hazajutni a feleségéhez és messziről elkerülni a bajt. Ám szabadulása előtt kiderül, hogy Laura meghalt egy autóbalesetben - Árnyék fel se fogja igazán, de emiatt előbb kiengedik. A hazafelé tartó úton megismerkedik egy furcsa öreg férfival, aki munkát ajánl neki. Árnyék érzi, hogy ebből csak baj lesz, de végül enged neki és elszegődik a furcsa idegenhez. Közben különös álmai vannak, bikafejű teremtményekről és baljós eseményekről. Ezután kezdődik az utazás Amerikán keresztül: megismerkedik sok érdekes emberrel, és fokozatosan rájön, hogy az idegen, aki Szerdának hívja magát - egy isten és a többiek akikkel találkoztak szintén azok. Egy háború készül, és Szerda próbálja összegyűjteni a megmaradt isteneket a harcra. Az ellenfelük az új 'istenek': a tévé, a sztrádák, a pénz istenei.
Gaiman a körhintán (forrás)
Gaiman koncepciója szerint, minden ember, aki Amerikába érkezett a történelem során magával hozta az isteneit is, akikben hitt - a vikingek, az afrikaiak, az indiaiak, stb.
A könyv jelenét többször megszakítják ezek a múltbéli részletek - olvashatunk az első viking partraszállásról, egy néger ikerpárról akiket eladtak rabszolgának, a kedvencem ezek közül Essie Tregowan története volt.
Árnyék egyre többet tud meg Szerda céljairől, megismeri a megmaradt isteneket, és közben üldözik őket a 'Öltönyösök', akik megpróbálják őt a saját oldalukra állítani. Az utazás és a harcra készülődés közben Árnyék megpihen Lakeside városában, ahol újabb emberi történeteket ismer meg.
A harc persze nem kerülhető el, és végül Árnyék kész feláldozni magát érte. A könyv végére áll össze a korábbi sok kis epizód, információdarabka (Spolier-féle:eltűnt lányok, Város úr, Árnyék apja...) (és ha az ember ismeri egy kicsit a skandináv mitológiát akkor nem is lepődik meg annyira a végén) ;)
Sziklaváros - ahonnan látni a 7 államot

Nagyon összetett ez a könyv - egyrészt ott van Árnyék története, az apátlan árva, aki a börtön után csak a feleségére és nyugodt életre vágyik; ott van az Amerikában ragadt istenek sorsa, akiket szép lassan elfelejtenek és egyre jobban lesüllyednek; másrészt több emberi sorsot is megismerünk (Lakesideban pl.). 

A könyv végére Árnyék tisztába jön a saját szerepével, a múltbeli történések jelentőségével és még mindig egy nyugodt életre vágyik :)

Szeretem azokat a történeteket, amikben a mitológiát, a régi isteneket ötvözik a jelennel, plusz Amerika is a kedvenc 'regénybeli helyszíneim' közé tartozik - jó volt olvasni ezt a könyvet, teljesen beszippantott! (Azt hiszem be kell szereznem az Anansi fiúkat, mert az is hasonló úton halad, az afrikai mitológiát dolgozza fel!) A regénybeli 'misztikus' helyeket pedig szívesen bejárnám; a Sziklaváros és a Ház a sziklán honlapjai alapján jó helyek :)



5/5
A könyvet köszönöm az Agave Kiadónak, és Lobonak!


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: American gods
Oldalszám: 648
Borító: 5/5

"Szörnyű vihar közeledik… Árnyék három évet töltött börtönben, közben mindvégig csak azt a pillanatot várta, amikor végre hazatérhet szeretett feleségéhez, hogy együtt új életet kezdjenek. De mielőtt találkozhatnának, szabadulása előtt néhány nappal a felesége autóbaleset áldozata lesz. Árnyék élete romokban hever, és ekkor a sors egy különös idegennel hozza össze, aki Szerda néven mutatkozik be, és furcsa módon sokkal többet tud róla, mint ő saját magáról. Szerda munkát ajánl neki, és miközben az események egyre váratlanabb fordulatokat vesznek, Árnyék kénytelen lesz megtanulni, hogy a múlt sohasem hal meg igazából. Mindenkinek, még az ő szeretett Laurájának is voltak titkai, és az álmok, mesék, legendák sokkal valóságosabbak, mint azt korábban gondolta volna. Árnyék számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mindennapi élet nyugodt felszíne alatt különös vihar tombol. Egy háború, amelynek tétje nem más, mint Amerika lelke. Egy háború, amelynek Árnyék hirtelen a kellős közepén találja magát. A Hugo-, Nebula-, Locus-, SFX Magazine- és Bram Stoker-díjas, világszerte elsöprő sikerű regényt most a könyv megjelenésének tizedik évfordulójára kibővített változatban vehetik kezükbe a magyar olvasók."

Már évek óta tervben van a filmváltozat is - az HBO jövőre tűzi műsorára a könyvből készült sorozatot! (forrás, IMDB adatlap)


Hasznos linkek:

Ház a sziklán honlapja
Sziklaváros honlapja
Gyűjtemény a könyvben szereplő istenekről (angolul)
Árnyék utazása térképen (angolul)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.