Julia Child - Életem Franciaországban

Már három éve került a mozikba Julia Child és Julie Powell életéről szóló film a Julie és Julia amiről már írtam korábban.
Aki látta a filmet, annak nem kell bemutatni a jelen könyv íróját, az egyik leghíresebb amerikai szakácsot a 20. század második feléből. Ezt a könyvet unokaöccsével közösen írta, röviddel a halála előtt - a könyv születésének körülményei kiderülnek a részletes előszóból.


"Julia Child 1948-ban érkezett diplomata férje oldalán először Franciaországba. Egy szót sem tudott franciául, soha addig nem kóstolt egyetlen francia ételt sem, ráadásul főzni sem tudott. Ám ahogy kezdett elmélyedni a nyelv tanulásában, ahogy kezdte megismerni a franciák életmódját és konyháját, szenvedélyes érdeklődés gyúlt benne az ország és lakói iránt, a főzés pedig életre szóló hivatásává vált. Ebben a könyvben Julia Child elsősorban franciaországi kalandjait meséli el: feltárul előttünk a háború utáni Párizs a híres Cordon Bleu főzőiskolával, az eldugott kisvendéglőkkel és a külföldiek pénztárcájához mért elegáns éttermekkel. Juliával együtt kilátogatunk Marseille nyüzsgő halpiacaira, végigjárjuk Provence kisvárosait, megcsodáljuk a kiépülőben levő francia Riviérát, megismerünk híres séfeket és a helyi konyha minden csínját-bínját értő egyszerű parasztasszonyokat. A szeretett férjével Európa más országaiba tett közös utazásaikról szóló tudósításokból kiderül az is, milyennek látta kontinensünket akkoriban egy érdeklődő amerikai. Az emlékirat egyben beszámoló arról, milyen hányattatások után sikerült kiadni a francia szerzőtársnőivel közösen írt, ma már alapműnek számító, kétkötetes angol nyelvű nagy francia szakácskönyvet, és hogyan lett Juliából Amerika első televíziós sztárszakácsa."

Julia Childnak nagyon érdekes élete volt - egy jómódú kaliforniai családban nőtt fel, egyetemet végzett majd hírszerző munkája volt külföldön, ahol megismerkedett leendő férjével Paul Childdal.
Julia és Paul valentin napi képeslapja
1949-ben költöznek Párizsba, mivel Paul diplomata jó néhány megfordulnak majd életük során. Párizs és a franciaországi tartózkodás azért volt fontos állomás Julia életében, mert itt talált magára, arra, hogy mihez akar kezdeni az életével (nem nehéz kitalálni, hogy mi lett az a foglalatosság :D) Ahogy az előszóban írja, ez a könyv tisztelgés az akkor már elhunyt férje, Paul előtt, akinek hála rátalált a francia konyhaművészetre. Irigylésre méltó a kapcsolatuk - a sok utazgatás, bizonytalanság miatt sem megy tönkre a házasságuk, kitartanak egymás mellett - igaz a magánéleti problémáit nem ecsetelgette Julia, de nekem úgy tűnt, hogy ő megtalálta az élete párját és boldogok Paullal. :)
A könyvben életük fontosabb eseményeit, és érdekes epizódokat mesél el - Paul és a család fényképeivel illusztrálva. A leghangsúlyosabb rész a párizsi tartózkodás, a főzőiskola, az ottani társasági élet, "a könyv" ötlete. Utána kicsit szétesett nekem a történet, sok különböző helyen életek (Marseille, Bonn, Oslo, végül USA), de a nagy receptkönyvön (a "Könyvön") való munka összekötötte Juliát a francia barátaival.
Bámulatos, ahogyan dolgozott - minden egyes receptet többször kipróbált, többféle módon, hogy a lehető legtökéletesebbet megtalálja - hihetetlen a profizmusa, és maximalizmusa. A szerzőtársa, Simca viszont inkább szenvedélyből dolgozott, sokszor idegesített is, hogy mennyit kekeckedik Juliával ("Ez nem francia étel, mi nem így csináljuk") :D Végigkövethetjük a nagy receptkönyv kiadásának folyamatát, ami végül A francia konyhaművészet mesterfokú elsajátítása címen jelent meg 1961-ben.
Ezután indult be igazán Julia szekere - ővé lett az egyik első tévés főzőműsor, megjelent még könyve és az amerikai konyhaművészet számára nagyon sokat jelentett az ő munkássága. A kész kaják helyett divatba hozta a főzés örömét :)

A könyv első fele (Párizs) tetszett a legjobban, a végét már elég lassan tudtam olvasni, mert közben elkezdtem dolgozni és ezért esett szét nekem a történet. A sok francia élet néhol már zavart - igaz a könyv végén van egy remek lista a legtöbbször említett ételekről és magyar nevükről.
A könyvnek hála több receptet lementettem magamnak, majd egyszer megcsinálom őket :D Érdekes volt olvasni Juliáról, ám nekem még mindig túl bonyolultnak és fáradságosnak tűnik a francia konyhaművészet - annyira komplikáltak egyes életek, hogy arra a hétköznapi életben nincs idő...


4/5

Kiadó: Kelly Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: My life in France
Oldalszám: 398
Ár: 3480 Ft
Borító: 5/5


Hasznos linkek:
Részletes életrajz (magyarul)
Tarte aux pommes - francia almatorta
Almás charlotte
Sajtfelfújt

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.