Gárdonyi Géza - Ida regénye

Néhány hete a tv-ben csíptem el a regényből készült filmet, épp a közepébe sikerült belenéznem és tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom :) Ne csak az Egri csillagok jusson eszembe, ha Gárdonyira gondolok.
"Gárdonyi sokféle szerelmet látott, sőt maga is átélt. Sikerületlen házassága miatt a gyengébb nem ádáz ellenségének kiáltották ki, regényei és elbeszélései azonban meglepően új nőszemléletről vallanak. Az Ida regénye Gárdonyi pályájának legfordulatosabb, s minden vonatkozásban legérettebb alkotásai közé tartozik. Ó Péter özvegy bornagykereskedő Ida lányát, szabados életformájának egyetlen akadályát, felnőtt koráig zárdában nevelteti. Ida nem sokkal tanulmányainak befejezése után fellázad a zárdai élet rideg embertelensége ellen, s ezért eltávolítják. Apja a hazaküldött lányon igyekszik minél gyorsabban túladni, s hirdetés útján férjhez kényszeríti. A kiválasztott férj, egy kényszerhelyzetben levő tehetséges festőművész, Balogh Csaba, a hozományból nővére birtokát akarja tehermentesíteni. Ida azon kikötését, hogy látszatházasságot kössenek, a férfi elfogadja. A fiatalok esküvő után Münchenben telepednek le, ahol Ida idegenkedése lassan csökken, s kölcsönös ismerkedésük finom rezdülései, egyre erősödő, egymás iránti őszinte érdeklődésük megszabadítja őket szorongásaiktól, míg végül a két megsebzett lélek együttes vergődéséből lassan nyílt szerelem, sőt igazi házasság szövődik."
A fülszöveg minden lényegeset elmond: egy érdekházasságról szól a történet - Idát apja akarja kívül tudni a házon, hogy ő nyugodtan dorbézolhasson; Csabának pedig pénzre van szüksége, hogy megmentse az ősei birtokát, amit húga (Jolán) férje veszélybe sodort.
A könyv nagyon bájos, Ida és Csaba külön 'szerződést' kötnek, hogy idegenekként fognak viselkedni ha egymás között vannak, ám ahogy sejthető a könyv közepére-végére megkedvelik egymást. (Egyből a Nász-ajánlat jutott eszembe :D).
Amin nagyon megbotránkoztam: Ida apja, hogy lehet ennyire önző? Oké pénzzel tömi Idát, hogy vegyen magának szépeket, de amúgy nem foglalkozik vele, csak az érdekli, hogy minél hamarabb eltűnjön a házból. Egész életében a klastromban neveltette - mivel Ida anyja meghalt, szegény lány egész életében az apácákat és a bezártságot ismerte, amikor végre hazamegy akkor is kelepcébe sétál.
A másik ami bosszantott: Ida és Csaba folyton elhallgattak egymás elől dolgokat, és emiatt folyton félreértették a másikat - Csaba azt hitte Ida valamiféle rossz lány, azért tették ki a klastromból - Ida pedig vmi özvegy szeretőt gyanít Csaba múltjában. :)
A bosszankodások ellenére nagyon élveztem a könyv olvasását, a müncheni festő társaság megismerését, Gárdonyi érdekes szavait (altamból =álmomból...), és stílusát.
Lassabb tempójú regény, mint amilyeneket manapság megszoktunk, de jó belemélyedni Ida és Csaba világába, ahol az apró gesztusok is nagy jelentőséggel bírnak és szép lassan kibontakozik előttünk a két ember vonzalma.

5/5

Hasznos linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.