Harper Lee - Ne bántsátok a feketerigót

 Ez az a könyv, amiről már többször hallottam, tudtam, hogy az USA-ban kötelező olvasmány az iskolákban - most már értem miért. :)
"Az alabamai Maycomb városában utolsó gondtalan nyarát tölti egy testvérpár, Jem és négy évvel fiatalabb húga Scout. Az őket anya nélkül nevelő Finch ügyvéd megpróbál tökéletes apaként viselkedni, ám neki sem könnyű. Izzik körülötte a levegő: egy színes bőrű férfit véd a bíróságon… Ráadásul váratlan események, misztikus jelenések, nyugtalanító hírek zavarják meg a család nyugalmát. A gyerekek élete is gyökeresen megváltozik: a felnőtté válás varázslatos és fájdalmas útja immár elkerülhetetlen számukra…"
A '30-as években járunk, 'délen', ahol a négerek megfélemlítve élnek, elkülönítve a fehérektől. Egy poros kisvárosban játszódik a történet Maycombban - Scout meséli el a gyerekkoruk fontos eseményeit, a felnőtté válásukat. Igaz Scout (Jean Louise) csak 6 éves a történet elején, a végén 9, Jem (Jeremy) pedig 4 évvel idősebb nála, mégis ez alatt a néhány év alatt olyan dolgokat tanulnak meg, amik elkísérik őket egész életükben.

Scoutot  az írónő magáról mintázta - az életrajzában olvashatjuk, hogy ő is fiús lány volt, és hamar megtanult olvasni is - ezzel Scout az őrületben kergeti az elsős tanítónénijét :) Ő és bátyja szinte mindig együtt van, sokat tanulnak egymástól és vigyáznak egymásra - ez a testvéri szeretet fogott meg a legjobban; nem volt idilli - veszekedtek, verekedtek olykor, de mindig kiálltak egymás mellett.


Az életük akkor pezsdül fel, amikor a szomszédságba egy új fiú érkezik a nyári szünetre - Dill, vele játszanak egész nyáron és a szomszédban lakó Boo Radley foglalkoztatja a képzeletüket. Ugyanis ez a férfi már évek óra nem lépett ki a házból, miután apja bezárta egy diákcsíny miatt...


A testvérek apja, Atticus - akit fura módon csak a keresztnevén szólítanak - ügyvéd, és az egyik évben olyan ügyet kap, amiből nehezen jöhet ki jól, ez a tárgyalás a könyv csúcspontja. Tom Robinson ügye miatt lenézik Atticust, és a gyerekek sem hagyják békén a testvérpárt.

Scout elmeséléséből nem csak a Finch család életét ismerjük meg, hanem Maycomb életét - a fehér középosztályt, az akkori életet - nőként, szegényként, és négerként.
Erős társadalomkritika fogalmazódik meg a könyvben, de ezt nem ordítja bele az írónő a képünkbe, az elbeszélő gyermeki felfogással, de részletesen írja le az eseményeket.

A komoly téma mellett könnyed tud maradni, a gyerek főszereplők miatt elhiszem, hogy ez jó kötelező olvasmány. Nagyon tetszett, az olvasmányossága és az általános érvényű gondolatai miatt. (Amikor levettem a polcról nem is tudtam, hogy az író nő! :) De gondolom ez sokaknak nem esik le a név miatt).

5/5

Kiadó: Geopen Könyvkiadó
Kiadás éve: 2003
Eredeti cím: To kill a mockingbird
Oldalszám: 412
Borító: 3/5
Külföldi borító: 5/5 :)

Azon csodálkozom, hogy még csak egy filmfeldolgozása készült, igaz az már 1962-ben (a könyv 1960-ban jelent meg)!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.