Szigethy Gábor - Mezei Márai szerelem

Márai Sándor az egyik kedves íróm, tanultam is róla az egyetemen és most egy barátném hatására olvastam el ezt a könyvet.

Szigethy Gábor Mezei Márai megözvegyült férjétől, Lelbach Jánostól kapta meg a színésznő kéziratait, fényképeit amit felhalmozott az évek alatt. Az író ezeket áttanulmányozva és Márai Naplóit megvizsgálva írta meg a színésznő és az író kapcsolatának titkos történetét. Nem volt könnyű dolga, mert sokáig titok volt a viszonyuk és a levelek, naplórészletek átbogarászása után kelt életre a "dokumentumok alapján elképzelt valóság". 1941 januárjától őszig tarthatott a viszony, ami Mária életét nagyban meghatározta - az őszi szakítás nagyon megviselte, a depresszióba és a magányba menekül a korábbi aktív, vidám élete elől.
Ki is volt Mezei Mária? Egy Kecskemétről fővárosba kerül színésznő, aki a '40-es években 'sztár' volt, szerepelt filmekben, játszott a színházban, az újságok sokat írtak róla és közölték fényképeit. Több tekintetben is hasonlított Maugham Julia Gossleynjére, ahogy ő maga is említi egy írásában a Tűzvész c. darab kapcsán.

A könyvben megismerjük ennek a két embernek az életét, a kapcsolatukat, az okot amiért nem lehettek együtt és a szakítás utána talpraállás, magány és háború következményeit.
Rengeteg fényképet is tartalmaz a kötet - láthatjuk Máriát különféle szerepeiben, meg kell hagyni szép nő volt.

Élvezet volt olvasni ezt a szép könyvet, sajnáltam Máriát - egy alig egy éves viszony mennyire megrengette az életét, de Márai nem a megfelelő szerető volt számára - nekik a nők nem jelentettek olyan sokat, ahogy írja egy helyen doppingszerek voltak, a fő szerelme a munka, az írás volt. Egy nő mellett tartott ki egész életében - hiába volt több szeretője is - az a felesége, Lola volt.

5/5

Kiadó: Helikon Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 140
Ár: 4990
Borító: 5/5

Részlet a könyvből

Mezei Mária (kép forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.