Kate Morton - Felszáll a köd

"1924, nyár: Az előkelő társaság tündöklő estélyén, egy elegáns angol udvarház parkjában, a tóparton egy fiatal költő kioltja életét. A tragédiának két tanúja van: két nővér, Hannah és Emmeline Hartford, akik ettől fogva soha többet nem beszélnek egymással.
1999, tél: A 98 esztendős Grace Bradleyt, Riverton udvarház hajdani szolgálóját felkeresi egy fiatal rendező, aki filmre akarja vinni a költő öngyilkosságát. A Grace lelkének sötét zugaiba száműzött szellemek és emlékek előbújnak a réseken. Döbbenetes titok merül fel; valami, amiről a történelem elfelejtkezett, de amit Grace nem feledhet soha. Az első világháború sebeit viselő nyáron, és az utána következő dekadens húszas években játszódó Felszáll a köd borzongató rejtély és lenyűgöző szerelmi történet elegye."

Már régóta el akartam olvasni ezt a könyvet is, nem is emlékszem kinél figyeltem fel rá.

A történetet máshogyan képzeltem el a fülszöveg és az első oldalak után, de csak jobb volt, mint amit vártam!
Grace Bradley a regény főszereplője, az ő visszaemlékezéseit olvashatjuk a jelennel párhuzamosan. Grace 98 éves a történet kezdetén, kalandos és hosszú élete volt - most egy angol kisváros melletti öregek otthonában él. Egyetlen társasága a kedves Sylvia nővér, és Grace lánya Ruth.
Grace kap egy levelet egy Ursula Ryan nevű rendezőtől, aki filmre akarja vinni R. S. Hunter öngyilkosságát, ami 1924 nyarán történt Rivertonban, ahol történetesen Grace szolgált 14 évig, mint cseléd és komorna.
Grace akarva-akaratlan elkezdi felidézni a múltat, 14 évesen került a Riverton udvarházba és az ott töltött szolgálat alatt megismerte a Hartford család életének titkait.
Nagyon izgalmas kort mutat be a könyv - az első világháború előtt és az utána következő évek sok társadalmi változást hoztak - Grace egy századok óta meglévő rendszerbe kerül bele 14 évesen - a cselédsors teljesen más világ, mint ami néhány évtizeddel utána jön, a mai kor embere el se tudja képzelni ezt az életmódot. Az első világháborúban több szereplő életére rányomja a bélyegét.

Nagyon tetszett a regény felépítése: a jelenbeli Grace, a visszaemlékezések, az újságcikkek és a forgatókönyv, ami megszakítja Grace meséjét.
Másik pozitívuma a kor és az társadalmi osztály, és a problémát amiket bemutat - a 19.század átfordul a modern 20. századba - ahol féktelenebbül mulatnak a gazdagok, és a szegényebbek sem elégednek meg az alávetett helyzetükkel. A világháború és a következményeinek bemutatása is tetszett (a Vágy és vezeklés jeleneteit juttatta eszembe).

Grace élete tele van titkokkal, már a születése körülményeitől kezdve (Spoiler: igaz én már akkor rájöttem ki az apja, amikor először találkoztak ... 'mint aki kísértetet látott'), a Hartford család szolgálata alatt is sok teher nehezedik rá - végül a titkolózás miatt egy ember meghal ... (Spoiler:az a fránya gyorsírás! H. és R. együtt lehettek volna :(( ).

Imádtam ezt a könyvet, megérte várni rá! :)


5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Sorozat: Arany pöttyös könyvek
Eredeti cím: The shifting fog
Oldalszám: 598
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5


Az írónő legújabb könyve: Az elfeledett kert már kapható, és az első hatvan oldal elolvasható itt. A várólistámra került ez a könyv is :)

"Egy kislányt magára hagynak 1913-ban egy Ausztráliába tartó hajón. Lélek egyedül érkezik, csak egy kis bőrönd van vele, benne néhány ruhadarab meg egyetlen könyv - egy gyönyörű mesekönyv. A gyermeket befogadja a kikötőmester és felesége, és mint a magukét nevelik fel. Huszonegyedik születésnapján elmondják neki az igazságot, és "Nell", aki úgy érzi, hogy kicsúszott alóla a talaj, nekivág, hogy megtudja, ki is ő valójában. Kutatása során eljut a Cornwall partján álló Blackhurst Udvarházba, és nyomára jut a Mountrachet család titkainak. De csak Nell halála után folytatja a kutatást az unokája, Cassandra, és akkor áll össze a kirakós rejtvény valamennyi darabja."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.