Pierrot-Szélesi Sándor - Jumurdzsák gyűrűje

"Jonathan Hunt, a New York Times riportere a családi hagyatékban megtalálja az Egri csillagok egyik első kiadását, s a kötetben két furcsa levelet, melyben egy bizonyos Ábray professzor indulatosan magyaráz az időutazás lehetőségéről s arról, hogy bizonyítékai is vannak… Jonathan Hunt a levelek nyomán Magyarországra, Egerbe indul, ahol egyre rejtélyesebb dolgok történnek vele. Mivel úgy tűnik, nem mindenki örül a felbukkanásának, elhatározza, mindenképpen a végére jár, hogy valóban létezett-e a gyűrű, amely Gárdonyi regényének is egyik kulcsmotívuma… Miközben a múltból hátrahagyott titkos üzeneteket próbálja megfejteni, a gyűrű évszázados legendája őt is megbabonázza…"

A molyon (hol máshol? :D) láttam először ezt a könyvet, és olvastam róla - kíváncsi lettem milyen lett a legújabb magyar kalandregény, ami ráadásul egy pár éve készült számítógépes játék (interaktív film) könyv változata... Jobb volt mint amit vártam! :)

A történet főszereplője Johnathan Hunt, new yorki újságíró, magyar anyával és angol származású apával.
Az anyja nemrég halt meg, egy reggelen épp a hagyatékát nézi át, és megtalálja Gárdonyi Egri csillagát is, amiben talál néhány régi, és érdekes levelet. Kiderül, hogy Johanthan tud magyarul, sőt a könyvet is olvasta gyerekkorában. Úgy adódik, hogy szabadságot vesz ki és Magyarországra, Egerbe utazik. Ahol is elkezdődik a nyomozás Gárdonyi, egy tudós Ámbray Pál és segédje Jámbor Zsigmond után.
A jelen (2005) mellett fut egy múltbéli szál - 1898 ősze, Gárdonyi Géza kora, a két szálon egymás mellett fut néha a nyomozás, tetszett, ahogy ezt a részt megoldották.

A történet izgalmas, főleg a közepétől, ahol sorra kerülnek elő a nyomok - bár talán negatívumnak fogható fel, hogy néhol túl könnyen megtalálják azokat. Szeretem a párhuzamosan, a múltban és jelenben játszódó történeteket, ez is egy jó pont :) Szintén pozitívum, hogy Egerben játszódik a történet, és egy magyar klasszikust dolgoznak fel, ezzel talán kedvet csináltak a fiatalabbaknak az Egri csillagok elolvasására :) Szerencsére jó pár éve voltam egy osztálykirándulás alkalmával Egerben, így a könyv olvasása közben beugrott néhány hely :))
Amikor olvastam egyből Dan Brown könyvei jutottak eszembe - az Angyalok és démonok, és a Da Vinci kód - hasonlít rájuk ez a könyv is, szóval aki szerette a fentieket és szeret magyar vonatkozású könyveket nem fog csalódni :)

Valószínűleg készül majd folytatás is, a Johnathan Hunt Kalandok felirat, és Pierrot szerint:
"Nem árulok el nagy titkot (hiszen a borító is sejteti), hogy ráadásul a kiadóval kötött megállapodásunk és a lelkesedésünk alapján a Jumurdzsák gyűrűje csak az első a sorban. "Jonathan Hunt kalandok" címmel egy sorozatra készülünk, további misztikus, izgalmas, kultúrtörténeti elemekkel dúsított történetekkel, amelyben a Magyarországon új otthonra talált újságíró a főszereplő. A következő regény előkészületei már javában folynak, és sokat tudunk már a távolabbi jövőről is."link

5/5

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2011
Sorozat: Jonathan Hunt Kalandok 1.
Oldalszám: 400
Ár: 3000 Ft
Borító: 5/5
Fejezetek előtti képek: 5/5!

Linkajánló:
Facebook oldal.
Az interaktív film megvásárlása

1 megjegyzés:

  1. Olyan sok jó vélemény olvastam most már a könyvről, hogy tényleg kíváncsi lettem rá. :))

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.