Kathryn Stockett - A segítség

A könyvből készülő filmet november 3-án mutatják be nálunk, ezért mindenképp el akartam előtte olvasni a könyvet.

Három nő szemszögéből olvashatjuk a történéseket: Aibileen és Minny, afroamerikai cselédek, akik fehér családoknál dolgoznak és Miss Skeeter (ez a csúfneve, szúnyogot jelent, igazi neve Eugenia Phelan) aki nemrég került haza az egyetemről, és szüleivel él együtt egy gyapotfarmon.

Szépen lassan megismerünk minden szereplőt, Aibileen Elizabeth Leefoltnál dolgozik és ő neveli a két éves lányát Mae Mobleyt, akit az anyja elhanyagol és folyton kritizál - Aibileen az egyetlen aki próbál normális gyereket nevelni belőle, elmondja neki, hogy nem rossz, megtanítja neki, hogy a feketék nem rosszabbak a fehéreknél (ez volt a kedvenc szálam a történetben). Minny nagyszájú, ez megnehezíti az életét miután Hilly Holbrook (a könyv 'főgonosza') kirúgatja, végül egy bolondos nőnél Miss Celiánál talál munkát, de itt sincs eleinte egyszerű élete. Miss Skeeter próbál a saját lábára állni, újságíró szeretne lenni, és még New Yorkba is elküldni az önéletrajzát. Rájön, hogy arról kéne írnia milyen a szolgálók élete a fehér családoknál - hisz őt is lényegében egy afroamerikai nő nevelte fel. Nehezen nyeri meg a szolgálók barátságát, akik félnek az interjúk következményeitől - hiszen akár azért is elverhetik őket, mert nem a kijelölt mosdót használják...

Összetett regény, nem csupán a szegregáció bemutatása miatt, főleg az afroamerikai szolgálók helyzetét mutatja be a '60-as évek Amerikájában, hanem női sorsokat - a férjüktől rettegő feleségeket, a rossz anya-lánya kapcsolatokat, a parancsolgatós kiskirálynőket, akik ha buknak nagyot bukhatnak...

Nagyon tetszett a könyv, eleinte azt hittem engem nem fog annyira érdekelni, hiszen ez a világ olyan messze áll tőlünk (Amerikában biztos nagyobb siker volt, hisz jobban megértik, átérzik ezt az időszakot), de a női sorsok megfogtak, szerettem Minny beszólásait - főleg amikor Miss Celiát bírálta :D A könyv végére több szereplőről kiderült, hogy félreismertem és nem minden fehér nő bánt rosszul az alkalmazottjával.

5/5

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: The Help
Oldalszám: 590
Ár: 3400 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 4/5
(A film plakátja az eredeti borítót tükrözi - ez tetszik :) )

Fülszöveg:
"A hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába varázsol bennünket Kathryn Stockett regénye. Látszólag olyan világ ez, ahol soha nem fog megváltozni semmi a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig véletlenül sem merik elmondani igazi érzéseiket (hiszen aki mégis elmondja, azt rögtön elbocsátják, s szerencséje van, ha nem ölik meg aztán). Közben persze már elkezdődött a fekete polgárjogi mozgalom, s amit Martin Luther King mond, s ami közben szép lassan történik az országban (a szegregáció fokozatos, nagyon lassú enyhülése), az mégiscsak eljut a kisvárosba. Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a cselédekről kellene könyvet írni, pontosabban egy interjúkötetet: a fekete nők először kapnának lehetőséget, hogy ők maguk mondják el, milyen a fehéreknek dolgozni, hogy bánnak velük, mik a fájdalmaik, örömeik… Skeetert eleinte csak naiv, gyerekes becsvágy fűti, hogy valami olyat írjon, ami megjelenhet, de a néger cselédeket megismerve, s részt vállalva sorsukból, sőt életét kockáztatva értük – hiszen Jacksonban veszélyes, sőt életveszélyes vállalkozás egy ilyen könyv kiadása a jó ügy mellett kiállni kész, bátor felnőtt válik belőle. Kathryn Stockett 2009-ben megjelent regénye fenomenális siker: az első kötetes szerző hónapokon át vezette a sikerlistákat, és sokan Margaret Mitchellhez hasonlították."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.