Tracy Chevalier - Isten teremtményei

"A 19. század elején a dél-angliai Lyme Regis nevű szeles, tengerparti városkában él egy fiatal lány, aki tudja, hogy másra, többre született, mint a szegény munkáscsaládok sarjai. Mary Anning gyermekkorában túlél egy villámcsapást, amelynek emlékeként örökké vágyik a bizsergető érzésre. Hamar észreveszi a parti sziklák fosszíliáinak érdekes rajzolatát, és miután rátalál egy ismeretlen lény furcsa koponyájára, rádöbben, hogy a hasonló kincsek felkutatásában folyton részese lehet a villámlás okozta élménynek. Mary leletei rövidesen zavarba hozzák a férfiak uralta tudományos világot, mert jóval Darwin elméletének megszületése előtt új kérdéseket vetnek fel a világ teremtéséről. Saját közössége is gyanakvással tekint a fiatal nőre, aki a sosem látott lények letisztogatott csontjainak eladásából tartja el magát, ráadásul az a pletyka járja róla, hogy tiltott szerelem rabja. Még az elemek sem bánnak vele gyengéden, mert csontig hatoló hideg, viharok és földcsuszamlások formájában tényleg mindig körülötte csapkodnak a villámok. A középosztálybeli Elizabeth Philpot személyében azonban igaz támogatóra lel, és a köztük erősödő őszinte barátság megóvja őket mindennel szemben. Legújabb, valóságos személyekről szóló könyvében Tracy Chevalier ezúttal a 19. század egyik legfontosabb felfedezésének történetéből válogat az olvasó számára, miközben érzékeny képet rajzol a női barátság bonyolult és sok mindent átvészelő természetéről."

Négy könyvet olvastam már az írónőtől, de ez fogott meg a legkevésbé.
A történetet Elizabeth Philpot és Mary Anning szemszögéből ismerjük meg, a társadalmilag és korban is különböző két nőt a kövületek gyűjtése köti össze. Érdekes volt a könyv, főleg mivel valós szereplőkről szól, de nem szerettem meg a kövületeket és a kövületvadászok életét. Nem bántam meg, hogy elolvastam, mert megismertem a 19. századi tudományos élet egy szeletét, a kor nehézségeit -a tudomány és a vallás összeegyeztetése egy konkrét példán keresztül (ha a kövületek is élő állatok voltak "isten teremtményei", akkor miért haltak ki? Isten megfeledkezett róluk? Az emberekről is meg fog?).
A két főszereplőt se kedveltem meg annyira: Maryt naivnak tartottam az ezredessel szembeni viselkedése miatt - ha még fiatal, jóképű férfiról lett volna szó... :) Elizabeth se jobb, nem tudta kezelni a helyzetet, de sajnáltam, hogy vénkisasszony maradt. Az ezredest meg egyenesen gyűlöltem, és ezen az árverés se segített ...

Elég felemás érzéseim vannak - maga a történet és szereplők nem fogtak meg, de örülök, hogy megismertem ennek a tudományterületnek a kezdetét.

4/5

Borító: 5/5


Mary Anning wikipédián


A "kroki" (ichthyosaurius)

A "teknőc" (plesiosaurus)

1 megjegyzés:

  1. Egyetértek. Habár egy éjszaka alatt kiolvastam, de szerintem pont azért, mert annyira be akartam fejezni. Nekem sem tetszett annyira a többihez képest, kicsit talán untatott is. :/

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.