Az Olvasás 7 hete - 2. hét

július 11, 2011
Mióta egyetemre jártam, és kaptam ösztöndíjat sokkal többet költöttem könyvekre, és könyvtárba is többet jártam, mint előtte. Mivel végeztem az egyetemen, már nem lesz ilyen plusz bevételem, így kevesebb könyvet tudok majd venni, és valószínűleg többet fogok könyvtárba járni. Szóval nálam a pénz kérdése, hogy könyvtárból veszem ki, vagy megveszem az adott könyvet. Úgy próbálok spórolni, hogy csak azokat a könyveket veszem meg, amiket már olvastam és tudom, hogy jók (pl.: Tracy Chevalier – A hölgy és az egyszarvú esetében). A könyvtárban az zavar, hogy a friss és népszerű könyveket (pl. True Blood, Könyvmolyképző Vörös és Arany pöttyös könyvei) úgy kell levadászni, mert ezekre sokan kíváncsiak. Amúgy szeretek könyvtárba járni, nézelődni, és persze a legtöbbször 4-5 könyvvel térek haza, sokszor kell magamat lebeszélni, hogy ne hozzam el ezt meg azt, mert otthon is van kb 20 olvasatlan könyvem, nem lesz ezekre sose időm. :D

Már jó pár könyvet elolvastam a számítógépemen (pl.: True Blood sorozatot itt kezdtem el), olvastam már kötelezőket is (pl.: Ének a búzamezőkről), általában azért kezdek neki a gépen olvasni, mert a könyvtárból nehéz megszerezni az adott könyvet, vagy épp nincs időm elmenni érte. Érdekes módon, de a gépen valahogy gyorsabban végzek a könyvekkel, igaz, hogy a szemem jojózik már 1-2 óra után, de mégis gyorsabban olvasom ki itt a könyveket. A megoldás egy e-könyvolvasó lenne, mert azzal még kényelmesebben olvashatnék, de erre egyelőre nincs anyagi keretem. Talán majd valamelyik karácsonyra :)

Könyvsorozatok gyűjtése a Gyűrűk Urával és a Harry Potterrel kezdődött. A Harry Potternél volt igazán érdekes, mert éveket kellett várni az újabb könyvekre, mondhatom, hogy ezekkel együtt nőttem fel (11-12 lehettem, amikor elkezdtem olvasni). Aztán ott van még a régi kedvenc vámpíros sorozatom Anne Rice Vámpírkrónikái, ezért is nagyon oda voltam, és összegyűjtöttem az összes könyvet (nem kevés pénzért, akkor még nem kattantam rá az online vásárlásra :) ). Újabb sorozatok, amiket olvasok: Libba Bray – Gemma Doyle trilógiája (most olvasom a 3. részt), Maggie Stiefvater – Mercy Falls farkasai (Forevert, a sorozat 3. részét őszre várom). Ott van a legújabb vámpíros sorozat a True Blood, 9 könyvet olvastam el eddig.Általánosságban szeretem a könyvsorozatokat, mert ha egyszer megtetszett a könyvek cselekménye, a világa, a szereplői akkor szívesen olvasok róluk még több könyvet. A sorozatok buktatója, hogy mindegyik rész színvonalas legyen és jó befejezést nagy feladat írni – nincs könnyű dolguk az íróknak :)

Már két nagy szekrényem van is van, eleinte a legmagasabb polcra kerültek a legjobban szeretett és féltett könyveim (Harry Potter sorozat itt trónolt évekig) :) De most már inkább kiadók szerint csoportosítom, pl.: Könyvmolyképzős sorozatok (Libba B., Twilight saga, Maggie Stiefvater könyvei), vannak életmű szerinti ’tömbök’ (Jane Austen, Joanne Harris), egy külön polcra raktam az olvasatlan könyveimet, hogy itt is ösztönözzem magamat, ne csak a molyon :D
És az egyik szekrényen 2 polcán csak a szépirodalmat, és az irodalomtudományos szakkönyveket gyűjtöttem :)

2 megjegyzés:

  1. Bevallom, hogy vártam és várom is a héten a képeket, olyan jó nézegetni, kinek mije van ;). Nagyon szép gyűjtemény, csak így tovább! ;)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.