Bartis Attila - A nyugalom

szeptember 26, 2010
Nehéz erről a könyvről írni. Elöljáróban annyit, hogy ez a második kortárs könyv, amit olvastam (Tóth Krisztina - Hazaviszlek, jó? volt az első), szóval nem mondhatni, hogy sok tapasztalatom van a kortárs magyar művekkel kapcsolatban.

A történetről: Weér Andor együtt él anyjával, aki 15 éve ki se tette a lábát a lakásból. A fiú ikertestvére Judit, fiatalon elszökött, hogy külföldön kamatoztassa a tehetségét (hegedűművész). A történet a rendszerváltás környékén (előtte - és utána) játszódik. Andor nem dolgozik, novellákat ír, alkalmi kapcsolatai vannak, mivel az anyjára kell vigyáznia nem kerülhet komolyabb viszonyba. De aztán találkozik Fehér Eszterrel, akivel más lesz, se veled-se nélküled jellege van a kapcsolatuknak - durva amikor veszekednek verik egymást, de úgy tűnt a titkolózást leszámítva jól elvannak.
A nyugalom - hát nem túl nyugalmas a regény, ez a nyugalom inkább csak a történet végén következik be.
Ahogy olvasgattam molyon a hozzászólásokat sokan felfedeztek különböző intertextuális kapcsolatokat - a Bűn és bűnhődés nekem is beugrott, meg a pelikánokkal kapcsolatban is rémlett valami.
A regény szerkezete nem kronológikus, széttöredezett, előre és visszautalásokkal, ismétlésekkel van tele, ettől kicsit zavaros.
Nyelvileg is érdekes, tetszett a mikorjössz-holvoltál típusú kifejézesek; viszont sok helyen találkoztam a "Én kellett megmondjam" típusú mondatszerkesztéssel amitől a falat kapartam - [nyelvészeti óráimról úgy rémlik, hogy ez a szerkezet román, erdélyi (?) átvátel (amit magyaráz az író származása) és Pesten elég divatos].
Fura ez a regény, gondoltam, sok benne a szex, gondoltam, meg az erőszak, gondoltam, meg az erkölcsi fertő gondoltam ... [Ezt a sok gondoltam-ot a regényből vettem, ezket a részeket is elég nehéz volt olvasni.]
Egyes részek olyanok voltak, mint amikor az ember válogatás nélkül leírja minden gondolatát (nem emlékszem melyik stílus/korszak/irányzat/akármi jellemzője - talán a dadaizmus?, na mindegy).

Összegezve: érdekes, nem tudom, hogy újra fogom-e olvasni, egyelőre még emésztem.
Van belőle film is, talán az majd segít letisztázni a gondolatimat a könyvvel kapcsolatban :)
Pontozni is nehéz ügy, talán 
3/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.