Philip Pullman - Északi fény (Az Arany iránytű)

Nem igazán értem miért lett Az Arany iránytű a film címe - hiszen nem iránytűről van szó, hanem aletiométerről (ez az eszköz megmondja a megfelelő kezekben az igazat), az eredeti Északi fény találóbb. Ezenkívül zavaró is, mivel ha valaki 1. a filmet látta (mint én), akkor nem érti, hogy miért nem találja sehol a könyvváltozatot.

Ifjúsági regény, de bátran elolvashatják szerintem idősebbek is, mert elég összetett mű - tartalmaz utalásokat az egyházra, a Bibliára, és a végén is elgondolkozik az ember, hogy akkor most kinek az oldalán álljon, mi a jó és a rossz.

"Lyra Belacqua kalandvágyó, fékezhetetlen kislány. Miután a szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Líra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kapt, az aletiométer, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet, ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat. Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de olyan párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melynek létezéséről nem is tudunk ..."

Lyra világa különleges - hasonlít a miénkhez, a történet Oxfordban kezdődik el, ahol megismerjük a vadóc kislány mindennapjait, és Jordan kollégiumot. Miután megjelenik a nagybátyja Lord Asriel, és Lyra hall a titokzatos Porról megváltozik az élete. Mrs Coulterrel Londonba kerül, aki valamiféle asszisztensének fogadja a lányt, de Lyra rájön, hogy nem bízhat benne, ezért megszökik. Eközben az embereket az Átkosok tartják félelemben, akik elrabolják a gyerekeket, hogy északra vigyék őket. Lyra végül a gyiptusokhoz kerül, akik elviszik őt északra, hogy kiszabadítsa apját és Rogert, a konyhai kisinas barátját. Líra útközben összebarátkozik egy panserbjornéval (pácélosmedve - tudnak beszélni, és értelemszerűen páncélt hordanak), és a gyiptus mentőcsapattal - akik az elrabolt gyerekeket akarják kiszabadítani eljut Bolvangarba (az Átkosok központjába, ahol fogvatartják a gyereket és kísérleteznek velük)....
Sok-sok érdekes és izgalmas epizód van a könyvben, és a vége sem kevésbé érdekes - már alig várom, hogy elolvashassam a következő könyvet :)

Amit hiányoltam a könyvből: Pullman nem magyarázza el, hogy a daimónok micsodák- filmváltozat elején a narrátor mondott róluk pár dolgot és a regényben is fokozatosan megismerjük a daimónokat ezért annyira nem voltam elveszve, (aki nem látta/olvasta: a daimónok az emberek részei, különféle állatok alakját veszik fel, a gyerekeké folyton változtathatják a külsejét, a pubertáskor elérésével állapodnak meg egy állat alakjánál, valami olyasmik mint a lélek - a testen kívül, az emberek beszélgethetnek velük, a daimónjaik tanácsot adhatnak nekik, így az ember sosem magányos).

A történet nagyon izgalmas, és mindegyik karakter jól van megírva - Lyra a főszereplő, nekem nagyon szimpatikus - erős, bátor, talpraesett kislány, aki nem fél szembeszállni az élet rossz dolgaival.

Nekem külön tetszettek a nevek - mindnek olyan különleges hangzása van (szerencsém volt, hogy először a filmet láttam, így nem kellett gondolkodnom a kiejtésen :) )

(Az Úr sötét anyagi trilógia:
1. Északi fény
2. A titokzatos kés
3. A borostyán látcső)
5/5

(most erre gyűjtök :D )

3 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszett filmen is könyvben is!
    Érdekes volt, hogy Iorek Byrnison és Lyra milyen közel álltak egymásoz, milyen mély barátság alakult ki közöttük és, hogy mindenre képesek voltak a másikért. Nekem határozottan Iorek Byrnison volt a kedvenc karakterem :D
    A másik két könyv nálam is tervben van, érdekes történet, leköti az embert.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudjátok véletlen, hogy végül nem született a filmnek folytatása? 9 éves kisfiam beleszeretett a filmbe. :-) Ajánlanátok neki könyvben a 2-3. részt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem készült el a folytatás :( A könyv folytatásait még nem olvastam, de szerintem nekiállhat nyugodtan ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.