Márai Sándor - Az igazi, Judit ...és az utóhang

június 17, 2010
Újabb fantasztikus Márai regény(ek). :-)

Négy részre oszthatnánk fel ezt a művet:
Az igaziban először a feleség, utána a férj mesél az életéről, életükről.
A harmadik egységben a volt cseléd, Juditka a narrátor. Az utóhangban pedig Judit dobos szerelme fejezi be a történetet.
Nagyon összetett regényről van szó, az egymás után következő narrátorok kiegészítik egymás történeteit, és így lassan képet kapunk egy polgári család életéről.

Spoileres:

1. A feleség (Ilona): elmeséli, hogy jól ment férjhez, de volt valamilyen megfoghatatlan probléma a házasságukban. Szerelmes volt férjébe ezért elhatározta, hogy küzdeni fog érte, és így kiderítette, hogy férje gondolatait egy másik nő foglalja el régóta.
Rájött, hogy ő lehet az "igazi" férje számára. De aztán évekkel később belátta, hogy "nincsen igazi. ... Csak emberek vannak, s minden emberben van egy szemernyi az igaziból ... Nincs teljes ember, és nincs az a bizonyos, az az egyetlen, az a csodálatos, boldogító és egyedülvaló."

2. A férj (Ilona férje, Péter) mondja el a kapcsolatát az első, és a második feleségével (ez a második feleség az egykori cselédje, Judit). A polgári lét különnösségéről beszél, és arról, hogy a családja feladatának tekintette, hogy ezt a létet megőrizze. Mégis a világháborúk utána ez a világ fokozatosan eltűnik. Juditról megtudjuk, hogy valószínűleg nem szerelemből házasodott össze Péterrel, hanem kíváncsi volt milyen gazdagnak lenni, ezért meg is lopta a férjét. Két év után elváltak.

3. Judit részletesen beszámol új dobos szerelmének (aki nem lehet túl nagy észkombáj :) ), hogy milyen életet volt a gazdagok között. Mit is jelent az ő szemében polgárnak lenni. Majd a rövid házasságáról Péterrel. A budapesti bombázásokról is kapunk egy rövid beszámolót. És a már korábban feltűnt Lázárral az íróval is valamiféle barátságba kerül.
De igazán jól csak a dobossal érzi magát, mert ő is "proli".

4. Az utóhangban Judit dobos szerelme meséli (félig érthetetlen szlengben) el a történet végét, megtudjuk, hogy Judit meghalt, ő utána ment Amerikába és most mixerként dolgozik.

Elég összetett regény, nehéz írni róla, de aki szereti Márai stílusát, annak tetszeni fog!

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.